“Όραμά μας η ίδρυση Διοικητικού Εφετείου στη Σύρο”

Συνέντευξη στον Θεοδόση Δαναμπαση.

Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου Κώστας Φιφλής δεν μασάει τα λόγια του για το σημερινό επίπεδο της ελληνικής δικαιοσύνης, δημοσιοποιεί τους άξονες παρέμβασης για κοινωνικά θέματα και ιεραρχεί τα προβλήματα και τους στόχους του Συλλόγου για το άμεσο μέλλον.

Δημοσιογράφος: Θα ήθελα αρχικά να αξιολογήσετε το επίπεδο του εν γένει νομικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα και σε τοπικό επίπεδο.

Συνολικά, η ελληνική δικαιοσύνη – και νομίζω κανείς δεν έχει αντίρρηση σε αυτό – περνάει μια περίοδο τεράστιας κρίσης ποιότητας και κρίση ταχύτητας. Δηλαδή, η δικαιοσύνη απονέμεται σε πάρα πολύ αργούς ρυθμούς και συνήθως είναι και πολύ κακής ποιότητας. Γενικά είναι υποστελεχωμένη σε επίπεδο δικαστικών υπαλλήλων αλλά και σε επίπεδο δικαστών. Το νέο σύστημα που λειτουργεί σε κάποιες υποθέσεις, που ουσιαστικά καταργεί αναβολές αλλά και την εξέταση των μαρτύρων στο ακροατήριο, δεν φαίνεται να έχει πετύχει και πολύ περισσότερο δεν φαίνεται να επιταχύνει τη διαδικασία.

Σε επίπεδο, λοιπόν, πανελλαδικό, η δικαιοσύνη είναι υποστελεχωμένη και κορεσμένη με θεσμούς που έχουν παλιώσει. Γι’ αυτό χρειάζεται άμεσα να εμπλουτιστεί με προσωπικό καλής ποιότητας, και στο επίπεδο των δικαστών και στο επίπεδο των δικαστικών υπαλλήλων.

Σε τοπικό επίπεδο, ο τομέας επιφέρει πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα. Το Πρωτοδικείο της Σύρου είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένο από υπαλλήλους καθώς με το ζόρι λειτουργεί, κι αυτοί είναι κορεσμένοι και κακοπληρωμένοι και δημιουργούνται προστριβές με δικηγόρους και με πολίτες. Είναι σε μία κατάσταση οριακή. Τα Ειρηνοδικεία λειτουργούν με καλύτερες συνθήκες. Ωστόσο, θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα της μηχανοργάνωσης και της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, κάτι το οποίο αποτελεί και ζητούμενο για εμάς τους νησιώτες.

Δημοσιογράφος: Αν κάνετε μια ιεράρχηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δικηγορικός κόσμος, ποια θα αναφέρατε πρώτα;

Κοιτάξτε, λίγα χρόνια πριν ξεσπάσει η κρίση, έλεγα στα μέλη μας “περιμένετε να δείτε και καλό θα είναι σε 10 χρόνια να έχουμε μείνει οι μισοί”. Έχουμε φτάσει, δηλαδή, σε ένα σημείο που οι δικηγόροι εξέρχονται από το επάγγελμα και αναζητούν θέσεις μισθωτού του Δημοσίου. Απλοί υπάλληλοι, που σημαίνει τι; Ότι σήμερα υπάρχει μια μεγάλη μερίδα δικηγόρων που δεν διασφαλίζει τον κατώτατο μισθό υπαλλήλου του δημοσίου, δηλαδή τα 800 ευρώ.

Περνάει μεγάλη κρίση το δικηγορικό σώμα και προσπαθεί με κάποιες παρεμβάσεις που γίνονται από την ολομέλεια των προέδρων να διασώσει αυτή τη στιγμή ότι μπορεί διότι διαφορετικά θα γίνει ότι έχει γίνει και στις μικρές επιχειρήσεις που έκλεισαν τα μπακάλικα: κλείνοντας 10 επιχειρήσεις έγινε 1 σουπερμάρκετ που ανήκει σε μία πολυεθνική. Κάπως έτσι θα γίνει με τις πολυεπαγγελματικές εταιρείες. Θα εξαφανιστούν οι δικηγόροι και θα μείνουν 5 εταιρείες σε κεντρικό επίπεδο, οι οποίες θα έχουν συνεργάτες που θα αμοίβουνε με έναν μισθό και ουσιαστικά θα σβήσει το ελεύθερο επάγγελμα του δικηγόρου.

Δημοσιογράφος: Στο παρελθόν ο Δ.Σ.Σ. είχε δείξει σε πολλές περιπτώσεις το κοινωνικό του πρόσωπο με στοχευμένες παρεμβάσεις. Θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική και με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο;

Εξακολουθούμε προφανέστατα να αντιμετωπίζουμε τα κοινωνικά θέματα με πολλή ιδιαίτερη ευαισθησία. Μέσα από το θεσμό της νομικής βοήθειας, πολλοί δικηγόροι προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους σε μη δυνάμενους, όπου βέβαια αυτό απαιτείται και προκύπτει, ενώ σαφώς τοποθετούμαστε σε μεγάλα ζητήματα του τόπου, όπως πρόσφατα με το θέμα της αξιοποίησης του Στρατοπέδου υπέρ του Πανεπιστημίου. Για όλα αυτά θα πρέπει να υπάρχει αποτελεσματικότητα που σημαίνει ότι δεν κινούμαστε προς την κατεύθυνση της διαμαρτυρίας αλλά προς την κατεύθυνση της συμβολής στην επίλυση των προβλημάτων με παραστάσεις και παρεμβάσεις στα αρμόδια θεσμικά όργανα με τεκμηριωμένες προτάσεις όπως π.χ. το ακτοπλοϊκό.

Δημοσιογράφος: Μπορείτε να μας πείτε κάποια συγκεκριμένα πράγματα γι’ αυτό…

Αρχικά βολιδοσκοπήσαμε κάποιες εταιρείες αν έχουν τη δυνατότητα και τη βούληση να βελτιώσουν τη δρομολόγηση των πλοίων τους στις γραμμές κορμού. Στείλαμε πρώτα στη Blue Star μια επιστολή στην οποία ζητάμε μια αναδιαμόρφωση των πλοίων που κατεβαίνουν από Σύρο και πάνε Πάρο, Νάξο ώστε να κάνουν και ανάποδα το δρομολόγιο αυτό. Επίσης, ήδη έχουμε ζητήσει από τον Γ.Γ. του υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής τη βελτίωση της κατάστασης στα δρομολόγια της άγονης γραμμής, τα οποία είναι απαράδεκτα και τριτοκοσμικά.

Δημοσιογράφος: Ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο και ως νέος πρόεδρος, προφανώς θέλετε να δώσετε ένα νέο στίγμα σε ότι αφορά τη διοίκηση και τη λειτουργία του Δ.Σ.Σ. Ποιά είναι τα στοιχεία αυτά που θέλετε να προσθέσετε ή να βελτιώσετε σε αυτό το κομμάτι;

Κοιτάξτε, εγώ είμαι πάρα πολύ μεγάλος οπαδός της διαφάνειας. Με συνέπεια έχω υλοποιήσει ήδη από το πρώτο συμβούλιο που κάναμε τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων του Δ.Σ. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι όλα τα μέλη μας έχουν τη δυνατότηα να πληροφορούνται πως διοικείται ο Σύλλογος. Θα ήθελα επίσης να μειώσω όποιες ελαστικές δαπάνες κρίνουμε ότι υπάρχει δυνατότητα να μειωθούν, έτσι ώστε να μη φεύγει από το Σύλλογο ούτε ένα ευρώ αν δεν υπάρχει αντίστοιχη αιτιολόγηση και απόφαση του Δ.Σ.

Παράλληλα, δημιουργούμε νέες δομές ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των μελών μας αλλά και των πολιτών, μέσω της νέας μας ιστοσελίδας, όπου θα είναι σε όλους προσβάσιμα τα πινάκια των δικαστηρίων.

Δημοσιογράφος: Οπότε ένας κύριος πυρήνας πρώτης επέμβασης είναι η οργανωτική ανασυγκρότηση του Συλλόγου. Υπάρχουν κάποιες άλλες προγραμματισμένες δράσεις για το μέλλον;

Ασφαλώς και υπάρχουν. Αρχικά, θέλουμε να εφαρμόσουμε σύστημα τηλεδιάσκεψης για να μετέχουν και τα υπόλοιπα μέλη μας από τα νησιά στις συνελεύσεις μας, μέσα από skype ή κάποιο σύστημα που θα μπορεί να παρέχει on line παρακολούθηση των συνεδριάσεων. Εκεί απαιτείται μια νομοθετική παρέμβαση την οποία ήδη έχουμε θέσει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Προσπαθούμε πάρα πολύ να επεκταθούνε οι κρατικές ηλεκτρονικές υποδομές, δηλαδή το σύστημα ΣΟΛΟ, για την παρακολούθηση πολιτικών ποθέσεων για τις Κυκλάδες.

Παλεύουμε πάντα και για την αύξηση του προσωπικού, των θέσεων των γραμματέων, για να μπορεί να γίνει η δουλειά. Επίσης, επιδίωξη μας είναι κάθε χρόνο – αν είναι δυνατόν – η διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, τα οποία έχω την αίσθηση ότι συμβάλλουν και στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου, αλλά ενεργοποιούν και την επιστημονική οντότητα της Σύρου.

Θέλουμε λοιπόν και ήδη προγραμματίζεται, το 2019, να γίνει στη Σύρο το συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Αστικολόγων που είναι η μεγαλύτερη Ένωση από τους νομικούς επιστημονικούς συλλόγους της χώρας. Εκεί προβλέπουμε ότι θα μετάσχουν τουλάχιστον 500 άνθρωποι και ασφαλώς θα έρθουν εδώ με τις οικογένειες τους, σε περίοδο εκτός σεζόν. Θα τους διοργανώσουμε κι ένα πρόγραμμα ώστε να γνωρίσουν τον τόπο. Έχουμε και τη στήριξη του Δήμου πάνω σε αυτό, με οποιαδήποτε υποδομή κριθεί απαραίτητο να παραχωρηθεί.

Από την άλλη, προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα που δημιουργούν οι άσκοπες νομοθετικές παρεμβάσεις. Φτάνουμε σε ένα σημείο να βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κρίση με την κατάργηση των άμισθων υποθηκοφυλακίων που δεν έχουν υποθηκοφύλακα και τη μετατροπή τους σε έμμισθα. Δημιουργήθηκαν, δηλαδή, κάποιες κρατικές δομές οι οποίες δεν έχουν καν στελέχωση και ούτε καν σφραγίδα! Μετατράπηκαν εν μια νυκτί τα άμισθα σε έμμισθα, δηλαδή σε δημόσιες υπηρεσίες και το χειρότερο χωρίς καν προϊστάμενο να μπορεί να καταχωρήσει πράξεις. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η Άνδρος και η Μύκονος όπου έχουν μεταβιβάσεις αξίας εκατομμυριών ευρώ και δεν υπάρχει δυνατότητα κατοχύρωσης των εμπράγματων δικαιωμάτων.

Τέλος, ένας στόχος πο αποτελεί και το βασικό όραμα του Δ.Σ.Σ. είναι να ιδρύσουμε Διοικητικό Εφετείο Αιγαίου στη Σύρο καθώς έτσι θα γίνει πραγματικότητα και το γράμμα του νόμου για τη νησιωτικότητα. Είναι αδιανόητο ο κάτοικος Σαντορίνης, της Ικαρίας ή της Σάμου και η Νάξος να χρειάζεται να πηγαίνει με την προσωρινή δικαστική απόφαση, σε κάθε περίπτωση, στο Πειραιά. Σε ένα Διοικητικό Εφετείο που περιλαμβάνει Μυτιλήνη, Χίο, Δωδεκάνησ, Κυκλάδες, ν. Σάμου, Λαμία, Θήβα, Πειραιά! Αυτό είναι το Διοικητικό Πρωτοδικείο, ένας περιοδεύων θίασος δικαστών! Αυτό θέλουμε στις Κυκλάδες να το αλλάξουμε. Είναι πρωτοβουλία δική μας για την οποία και θα πολεμήσουμε και θα παλέψουμε με κάθε δυνατό μέσο.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την περαίωση αυτού του εγχειρήματος;

Από επαφές που κάναμε με τον κυβερνητικό βουλευτή Αντώνη Συρίγο, ο οποίος τυγχάνει να είναι μέλος της επιτροπής Δικαιοσύνης, Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και βέβαια μέλος του Δ.Σ.Σ., προγραμματίζουμε μια συνάντηση η οποία θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες με τον Γ.Γ. του υποργείου Δικαιοσύνης. Καταλαβαίνουμε ότι σε αυτές τις δύσκολες εποχές, που φοβόμαστε να μην κλείσουν δικαστήρια και να ανοίξουνε κι άλλα, θα πρυτανεύσει το κριτήριο της νησιωτικότητας και του δημόσιου συμφέροντος. Θεωρώ ότι σε ένα χρονικό ορίζοντα 2 ετών μπορεί να το καταφέρουμε γιατί υπάρχει η βούληση να το παλέψουμε. Όι θέλαμε να κάνουμε, το έχουμε ξεκινήσει να το κάνουμε. Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε! Για το καλό όλων μας, για το καλό του τόπου και των πολιτών.